Att löpträna är en utmärkt träningsform som kan hjälpa till att förbättra konditionen, stärka musklerna och ge en känsla av välbefinnande. Men om du inte har ortopediska skor kan det leda till allvarliga skador, särskilt på knäna. Att ha rätt löparskor är avgörande för att undvika knäskador och andra skador under löpning. I detta blogginlägg kommer vi att titta på varför fel skor kan orsaka knäskador och ge dig fem tips för att välja rätt löparskor och undvika skador.

Hur fel skor kan orsaka knäskador

Fel löparskor kan orsaka knäskador genom att orsaka överpronation eller underpronation. Överpronation är när foten rullar inåt för mycket när du springer, vilket kan orsaka överbelastning på knäna och andra delar av benen. Underpronation (supination) är när foten rullar utåt för mycket när du springer, vilket kan orsaka samma problem. Oavsett om du har överpronation eller underpronation, är det viktigt att ha rätt löparskor för att korrigera problemet.

Vanliga misstag att undvika när man väljer löparskor

Det finns flera vanliga misstag som många löpare gör när de väljer löparskor. Det första misstaget är att välja skor baserat på utseende eller mode istället för funktion. Det andra misstaget är att välja skor som är för små eller för stora. Det tredje misstaget är att välja skor som inte är anpassade för din löpstil eller för miljön där du löper.

Tips för att hitta rätt löparskor för din fot och löpstil

Det finns flera faktorer att tänka på när du väljer löparskor. Det första är att du behöver veta din fotform och löpstil. Om du har överpronation behöver du skor med extra stöd på insidan av foten. Om du har underpronation behöver du skor med extra stöd på utsidan av foten. Om du har neutral pronation behöver du skor med balanserat stöd. Det andra är att välja skor med rätt dämpning och stötdämpning baserat på din vikt och löpstil. Det tredje är att välja skor som passar för miljön där du löper.

Förebyggande åtgärder för att undvika knäskador under löpning

Förutom att välja rätt löparskor finns det flera förebyggande åtgärder som du kan vidta för att undvika knäskador. Det första är att ha rätt teknik när du springer. Det andra är att inte öka ditt träningsintensitet eller löplängd för snabbt. Det tredje är att undvika att springa på hårda ytor och istället välja mjukare underlag som gräsmattor eller grusvägar. Det fjärde är att använda stötdämpande sulor eller inlägg i dina skor för att minska trycket på dina knän och leder.

Vård och underhåll av dina löparskor

När du väl har hittat rätt löparskor är det viktigt att ta hand om dem. Löparskor slits ut med tiden, så det är viktigt att byta ut dem regelbundet för att undvika skador. De flesta löparskor håller mellan 300 och 500 mil, men det beror på flera faktorer, såsom din vikt, löpstil och underlag. Det är också viktigt att rengöra dina löparskor regelbundet för att förlänga deras livslängd.

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja rätt löparskor för att undvika knäskador och andra skador under löpning. Genom att följa dessa fem tips kan du välja löparskor som passar din fotform och löpstil, förebygga skador genom att ha rätt teknik och undvika att springa på hårda ytor, och ta hand om dina löparskor för att förlänga deras livslängd. Med rätt skor och vård kan du fortsätta att njuta av löpning utan smärta och skador på dina knän och leder.

5 tips för att välja rätt löparskor och undvika knäskador
  • Fel löparskor kan orsaka knäskador genom överpronation eller underpronation.
  • Undvik vanliga misstag som att välja skor baserat på utseende eller fel storlek.
  • Välj skor baserat på din fotform, löpstil och miljö.
  • Vidta förebyggande åtgärder som att ha rätt teknik, öka intensiteten gradvis och undvika hårda underlag.
  • Ta hand om dina löparskor genom att byta ut dem regelbundet och rengöra dem.
Publicerad: 2023-05-08Kategorier: Sjukdomar & skador, Tips & guider

Ortopediska skor vi rekommenderar

Vattentät ortopedisk sko

Scholl Arborg är en vattentät och mycket stabil walkingsko baserad på Scholls unika Biomechanicsteknologi. Den passar bådei natur och i stadsmiljö. Skorna en unik fotbädd utvecklad för att motverka överdriven pronation genom att räta upp foten till en naturligt rakare ställning.

Vit fotriktig sko

Scholl Sprinter Score är en smidig och stabil fritidssko som bygger på Scholls erkända Biomechanics-teknologi. Sulan ger ett mycket bra stöd åt hålfoten samtidigt som den rätar upp foten och förhindrar pronation.

Fotriktig sandal

Andrea är en påkostad dam/herrsandal från svenska Axelda i klassisk, stilren design med ovandel och fotbädd i läder. Sandalen har en skön komfort med en lätt uppbyggd och skålad design för extra stabilitet. I fotbäddens kärna finns ett lager latex som ger optimal stötdämpning för ett behagligare steg. Fotbädden är skinnklädd vilket ger en lyxig känsla för din fot och en bättre hållbarhet.

Senaste artiklarna

  • Skor med dubbar

Skor med dubbar – Ortopedisk stöd för fötterna

2023-08-23|Tips & guider|

Fotproblem är vanliga och kan orsaka mycket obehag och smärta. Därför är valet av rätt sko avgörande för att förbättra fotens hälsa. Skor med dubbar har länge varit kända för sitt grepp på isiga och hala ytor, men visste du att de också kan fungera som en ortopedisk lösning?

  • 5-fordelar-med-att-anvanda-ortopediska skor

5 fördelar med att använda ortopediska skor

2023-05-28|Tips & guider|

I detta blogginlägg kommer vi att utforska 5 fördelar med ortopediska skor och hur de kan förbättra din livskvalitet. Att ha rätt skor är avgörande för vår fotkomfort och övergripande hälsa. För de som [...]

  • Tips-for-en-nyborjare-som-vill-borja-springa

Tips för en nybörjare som vill börja springa

2023-04-30|Tips & guider|

Att börja springa som nybörjare kan kännas överväldigande och utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att förbättra din hälsa och kondition. För att hjälpa dig komma igång på rätt sätt har vi samlat [...]