Hålfotsinlägg: Vad det är och hur det kan hjälpa dina fötter

Hem / Tips & guider / Hålfotsinlägg: Vad det är och hur det kan hjälpa dina fötter

Hålfotsinlägg är en typ av skoinlägg som placeras i skorna för att stödja fotvalvet och lindra smärta och obehag i fötterna. Dessa inlägg är vanligtvis gjorda av mjukt material som kan formas efter foten för att ge optimal komfort och stöd. I den här artikeln ska vi titta närmare på vad hålfotsinlägg är, hur de fungerar och hur de kan hjälpa dina fötter.

Om du lider av smärta och obehag i fötterna kan det vara en god idé att överväga att använda hålfotsinlägg. Dessa inlägg kan hjälpa till att lindra smärta och obehag genom att ge extra stöd och avlastning för fotvalvet. Men vad är hålfotsinlägg egentligen, och hur fungerar de?

Vad är hålfotsinlägg?

Hålfotsinlägg är en typ av inlägg som placeras i skorna för att stödja fotvalvet. Fotvalvet är den del av foten som sträcker sig från hälen till tårna och som vanligtvis är högre än resten av foten. Om fotvalvet sjunker ner kan det orsaka smärta och obehag i fötterna, vilket kan göra det svårt att gå eller stå under längre perioder.

Hur fungerar hålfotsinlägg?

Hålfotsinlägg fungerar genom att ge extra stöd och avlastning för fotvalvet. De kan också hjälpa till att korrigera felställningar i fötterna och minska risken för skador. Genom att placera inläggen i skorna kan de hjälpa till att fördela vikten jämnt över foten, vilket kan minska belastningen på fotvalvet och lindra smärta och obehag.

Vad är hålfotsinlägg gjorda av?

Hålfotsinlägg kan vara gjorda av en mängd olika material, inklusive skumgummi, gel och silikon. Olika material kan fungera bättre för olika typer av fötter och olika typer av aktiviteter. Skumgummiinlägg är vanligtvis mjuka och formbara, medan gelinlägg kan ge extra stötdämpning och silikoninlägg kan vara mer slitstarka.

Hålfotsinlägg: Vad det är och hur det kan hjälpa dina fötter

Hur kan hålfotsinlägg hjälpa dina fötter?

Hålfotsinlägg kan hjälpa dina fötter på flera olika sätt, inklusive:

 1. Lindrar smärta och obehag i fötterna: Genom att ge extra stöd och avlastning för fotvalvet kan hålfotsinlägg hjälpa till att minska smärta och obehag i fötterna.
 2. Korrigering av felställningar i fötterna: Hålfotsinlägg kan hjälpa till att korrigera felställningar i fötterna, vilket kan minska risken för skador och förbättra din gångstil.
 3. Minskar belastningen på fotvalvet: Genom att fördela vikten jämnt över foten kan hålfotsinlägg minska belastningen på fotvalvet, vilket kan lindra smärta och obehag.
 4. Förbättrar komforten: Hålfotsinlägg är gjorda av mjukt och formbart material som kan anpassas efter din fot, vilket kan öka komforten när du går eller står under längre perioder.
 5. Förhindrar skador: Genom att korrigera felställningar i fötterna och minska belastningen på fotvalvet kan hålfotsinlägg också minska risken för skador på fötterna och benen.

Hålfotsinlägg vi rekommenderar

ErgoPad ball & racket är ett inlägg som ger extra stabilitet vid tvära stopp, snabba vändningar och vridningar.

ViscoSpot är särskilt lämplig om du har besvär med: Hälsporre – plantar fasciit, Akillodyni – tendomyopati, Haglunds häl – delavlastning eller Hälbesvär.

ViscoPed är en sula med specialpolstringar i området under hälen och under mellanfotsbenen (”trampdynorna”) i främre delen av foten. Dessa ger dig en reducerad tryckbelastning och hjälper dig att bli av med smärtsamma irritationer.

Fördelarna med hålfotsinlägg och ortopediska skor för att lindra smärta och obehag i fötterna

Hålfotsinlägg är en effektiv lösning för att lindra smärta och obehag i fötterna, men ibland kan det också vara nödvändigt att använda ortopediska skor för att få optimal stöd och avlastning för fotvalvet. Ortopediska skor är skor som är specialdesignade för att korrigera felställningar i fötterna och förbättra din gångstil.

Ortopediska skor finns i olika stilar och former, från sportiga sneakers till mer formella klackskor. De är vanligtvis gjorda av mjukt och formbart material som kan anpassas efter din fot för att ge optimal komfort och stöd. Många ortopediska skor har också utbytbara inlägg, inklusive hålfotsinlägg, som kan justeras efter dina individuella behov.

Att använda ortopediska skor kan ha många fördelar för dina fötter och din allmänna hälsa, inklusive:

 1. Minskar smärta och obehag i fötterna: Genom att ge extra stöd och avlastning för fotvalvet kan ortopediska skor minska smärta och obehag i fötterna.
 2. Korrigering av felställningar i fötterna: Ortopediska skor kan hjälpa till att korrigera felställningar i fötterna, vilket kan minska risken för skador och förbättra din gångstil.
 3. Ökar stabiliteten: Genom att ge extra stöd och avlastning för fotvalvet kan ortopediska skor öka stabiliteten och minska risken för fall och skador.
 4. Förbättrar blodcirkulationen: Genom att förbättra din gångstil och minska belastningen på fotvalvet kan ortopediska skor också förbättra blodcirkulationen i fötterna och benen.
 5. Ökar komforten: Ortopediska skor är gjorda av mjukt och formbart material som kan anpassas efter din fot, vilket kan öka komforten när du går eller står under längre perioder.

Om du lider av smärta och obehag i fötterna eller har en felställning i fötterna kan det vara värt att överväga att använda både hålfotsinlägg och ortopediska skor för att få optimal stöd och avlastning för fotvalvet. Det är alltid bäst att rådfråga en specialist, som en ortopedtekniker eller sjukgymnast, för att hitta den bästa lösningen för dina behov och för att säkerställa att du får rätt passform och stöd för dina fötter.

Vanliga frågor och svar om hålfotsinlägg och skoinlägg

Hur länge kan jag använda hålfotsinlägg?2023-04-20T21:49:44+02:00

Hålfotsinlägg kan användas under längre perioder, men det är viktigt att byta ut dem när de blir slitna eller när dina fötter har förändrats.

Hur vet jag vilken storlek på hålfotsinlägg jag behöver?2023-04-20T21:49:25+02:00

Hålfotsinlägg finns vanligtvis i olika storlekar, så det är viktigt att välja en storlek som passar din fot. Du kan mäta din fot eller be en specialist om hjälp för att hitta rätt storlek.

Är hålfotsinlägg lämpliga för alla?2023-04-20T21:49:03+02:00

Hålfotsinlägg kan vara lämpliga för de flesta, men det är alltid bäst att rådfråga en fotterapeut eller sjukgymnast för att få råd om vilken typ av inlägg som är bäst för dina behov.

Publicerad: 2023-04-20Kategorier: Tips & guider

Ortopediska skor vi rekommenderar

Vattentät ortopedisk sko

Scholl Arborg är en vattentät och mycket stabil walkingsko baserad på Scholls unika Biomechanicsteknologi. Den passar bådei natur och i stadsmiljö. Skorna en unik fotbädd utvecklad för att motverka överdriven pronation genom att räta upp foten till en naturligt rakare ställning.

Vit fotriktig sko

Scholl Sprinter Score är en smidig och stabil fritidssko som bygger på Scholls erkända Biomechanics-teknologi. Sulan ger ett mycket bra stöd åt hålfoten samtidigt som den rätar upp foten och förhindrar pronation.

Fotriktig sandal

Andrea är en påkostad dam/herrsandal från svenska Axelda i klassisk, stilren design med ovandel och fotbädd i läder. Sandalen har en skön komfort med en lätt uppbyggd och skålad design för extra stabilitet. I fotbäddens kärna finns ett lager latex som ger optimal stötdämpning för ett behagligare steg. Fotbädden är skinnklädd vilket ger en lyxig känsla för din fot och en bättre hållbarhet.

Senaste artiklarna

 • Skor med dubbar

Skor med dubbar – Ortopedisk stöd för fötterna

2023-08-23|Tips & guider|

Fotproblem är vanliga och kan orsaka mycket obehag och smärta. Därför är valet av rätt sko avgörande för att förbättra fotens hälsa. Skor med dubbar har länge varit kända för sitt grepp på isiga och hala ytor, men visste du att de också kan fungera som en ortopedisk lösning?

 • 5-fordelar-med-att-anvanda-ortopediska skor

5 fördelar med att använda ortopediska skor

2023-05-28|Tips & guider|

I detta blogginlägg kommer vi att utforska 5 fördelar med ortopediska skor och hur de kan förbättra din livskvalitet. Att ha rätt skor är avgörande för vår fotkomfort och övergripande hälsa. För de som [...]

 • Tips-for-en-nyborjare-som-vill-borja-springa

Tips för en nybörjare som vill börja springa

2023-04-30|Tips & guider|

Att börja springa som nybörjare kan kännas överväldigande och utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att förbättra din hälsa och kondition. För att hjälpa dig komma igång på rätt sätt har vi samlat [...]