Hallux valgus

Hem / Sjukdomar & skador / Hallux valgus

Hallux valgus, även känd som hammertå eller bunion, är en gemensam fotåkomma som orsakas av en felriktning av stortån. Detta kan leda till en utbuktning eller en bula på insidan av foten, nära basen av stortån. Hallux valgus kan vara smärtsamt och kan påverka rörelseförmågan. Det är vanligare hos kvinnor än hos män och kan förekomma i olika åldrar, men det är vanligare hos personer som är äldre än 40 år.

Det finns flera orsaker till hallux valgus, inklusive genetiska faktorer, fotstruktur och biomekanik, och skor som är för trånga eller har höga klackar. Dålig gångstil och övervikt kan också öka risken för utveckling av hallux valgus. För de flesta människor är hallux valgus inte allvarligt, men det kan vara smärtsamt och kan orsaka svårigheter att bära vissa typer av skor.

Symptom på hallux valgus kan indikera

 • En utbuktning eller bula på insidan av foten, nära basen av stortån
 • Smärta eller ömhet i stortån eller i foten
 • Svårigheter att bära vissa skor
 • En ojämn gångstil
 • Tåledsartros eller ledgångsreumatism i vissa fall

Det är viktigt att notera att dessa symptom kan vara relaterade till andra medicinska tillstånd och att det är viktigt att rådfråga en läkare för en säker diagnos och lämplig behandling.

Hallux valgus

Hjälpmedel till hallux valgus

För milda tillstånd av hallux valgus finns det flera olika hjälpmedel som kan vara användbara. Dessa kan inkludera:

 • Ortopediska skor eller insatser som ger extra stöd och korrigerar felriktningen av stortån
 • Strumpor eller skyddande hälkuddar som kan ge extra stöd och dämpning för foten
 • ”Toe separators” eller ”spacer” som kan hjälpa till att räta ut stortån och minska trycket på den utbuktade delen av foten
 • Övningar och stretching som kan hjälpa till att stärka foten och förbättra gångstilen.

I allvarligare fall kan kirurgi vara nödvändig för att räta ut stortån och återställa fotens rörelseförmåga. Detta bör dock endast övervägas efter rådgivning med en läkare och bör inte göras utan en grundlig medicinsk utvärdering.

Behandling för hallux valgus

Behandlingen för hallux valgus beror på svårighetsgraden av tillståndet och på symtom. I de flesta fall kan milda tillstånd behandlas med konservativa metoder, som att bära ortopediska skor eller insatser, undvika skor som är för trånga eller har höga klackar, och göra övningar för att stärka foten och förbättra gångstilen. Ibland kan läkaren också rekommendera mediciner som kan lindra smärta och inflammation.

I allvarligare fall kan kirurgi vara nödvändig för att räta ut stortån och återställa fotens rörelseförmåga. Detta bör dock endast övervägas efter rådgivning med en läkare och bör inte göras utan en grundlig medicinsk utvärdering. Efter kirurgi kan det vara nödvändigt att använda ortopediska skor eller insatser och göra fysioterapeutiska övningar för att återställa rörelseförmågan och stärka foten.

Vanlig frågor om hallux valgus

Kan hallux valgus förebyggas?2022-12-07T10:49:21+02:00

Att använda rätt skor och undvika skor med höga klackar och smala tår kan hjälpa till att förebygga utvecklingen av hallux valgus. Att genomföra regelbundna fotövningar och sträckningar kan också hjälpa till att förebygga tillståndet.

Kan hallux valgus orsaka andra problem?2022-12-07T10:48:51+02:00

Ja, hallux valgus kan orsaka andra problem med foten, inklusive smärta, svårighet att gå eller stå länge, och förslitning på andra leder i foten.

Hur behandlas hallux valgus?2022-12-07T10:48:19+02:00

Behandlingen av hallux valgus kan variera beroende på svårighetsgraden av tillståndet och kan inkludera saker som att använda rätt skor, göra övningar för att stärka foten, eller genom kirurgi.

Vad orsakar hallux valgus?2022-12-07T10:47:50+02:00

Hallux valgus kan orsakas av olika faktorer, inklusive ärftlighet, skada eller förslitning på foten, och användning av illa passande skor.

Vad är hallux valgus?2022-12-07T10:47:32+02:00

Hallux valgus är en fotåkomma där stortån vinklar utåt och blir felställd, oftast i form av en bula på insidan av foten nära stortån.

Publicerad: 2022-12-06Kategorier: Sjukdomar & skador

Ortopediska skor vi rekommenderar

Vattentät ortopedisk sko

Scholl Arborg är en vattentät och mycket stabil walkingsko baserad på Scholls unika Biomechanicsteknologi. Den passar bådei natur och i stadsmiljö. Skorna en unik fotbädd utvecklad för att motverka överdriven pronation genom att räta upp foten till en naturligt rakare ställning.

Vit fotriktig sko

Scholl Sprinter Score är en smidig och stabil fritidssko som bygger på Scholls erkända Biomechanics-teknologi. Sulan ger ett mycket bra stöd åt hålfoten samtidigt som den rätar upp foten och förhindrar pronation.

Fotriktig sandal

Andrea är en påkostad dam/herrsandal från svenska Axelda i klassisk, stilren design med ovandel och fotbädd i läder. Sandalen har en skön komfort med en lätt uppbyggd och skålad design för extra stabilitet. I fotbäddens kärna finns ett lager latex som ger optimal stötdämpning för ett behagligare steg. Fotbädden är skinnklädd vilket ger en lyxig känsla för din fot och en bättre hållbarhet.

Senaste artiklarna

 • Skor med dubbar

Skor med dubbar – Ortopedisk stöd för fötterna

2023-08-23|Tips & guider|

Fotproblem är vanliga och kan orsaka mycket obehag och smärta. Därför är valet av rätt sko avgörande för att förbättra fotens hälsa. Skor med dubbar har länge varit kända för sitt grepp på isiga och hala ytor, men visste du att de också kan fungera som en ortopedisk lösning?

 • 5-fordelar-med-att-anvanda-ortopediska skor

5 fördelar med att använda ortopediska skor

2023-05-28|Tips & guider|

I detta blogginlägg kommer vi att utforska 5 fördelar med ortopediska skor och hur de kan förbättra din livskvalitet. Att ha rätt skor är avgörande för vår fotkomfort och övergripande hälsa. För de som [...]

 • Tips-for-en-nyborjare-som-vill-borja-springa

Tips för en nybörjare som vill börja springa

2023-04-30|Tips & guider|

Att börja springa som nybörjare kan kännas överväldigande och utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att förbättra din hälsa och kondition. För att hjälpa dig komma igång på rätt sätt har vi samlat [...]