Hälsporre / Plantar fasciit

Hem / Sjukdomar & skador / Hälsporre / Plantar fasciit

Sjukdomen plantar fasciit, även känd som hälsporre, är en vanlig orsak till smärta i hälen och foten. Det är en överbelastningsskada som uppstår när den fibrösa vävnaden som sträcker sig under foten, plantarfascian, blir inflammerad och irriterad. Sjukdomen kan orsakas av en rad olika faktorer, inklusive överbelastning, övervikt, skor med dålig stöd och förändringar i gångstil. Symtomen inkluderar smärta i hälen, speciellt vid första stegen på morgonen eller efter att ha suttit ner en längre tid. Behandlingen av plantar fasciit kan innefatta sjukgymnastik, ortopediska inlägg och mediciner.

Hälsporre / Plantar fasciit

Symptom på hälsporre

Symtomen på hälsporre inkluderar smärta i hälen och foten. Smärtan är oftast värst vid första stegen på morgonen eller efter att ha suttit ner en längre tid. Du kan också uppleva värk längs med foten, speciellt längst fram. Smärtan kan vara mild till måttlig, men i vissa fall kan den vara svår och försämra din förmåga att gå och stå. I vissa fall kan huden över hälen bli röd och svullen.

Behandling av hälsporre

Det finns ett antal olika sätt att behandla hälsporre. En vanlig behandling är att använda skoinlägg och bära bekväma skor med god stötdämpning. Det kan också vara lämpligt att använda värme eller kyla för att lindra smärtan, liksom att ta antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen. I vissa fall kan det vara lämpligt att genomgå fysioterapi för att stärka musklerna i foten och undvika att hälsporren återkommer. Om det inte finns någon lindring med dessa metoder kan det vara lämpligt att genomgå en kirurgisk operation för att ta bort hälsporren. Det är viktigt att rådgöra med en läkare för att få den bästa behandlingen för din specifika situation.

Hjälpmedel till hälsporre

Det finns ett antal olika hjälpmedel som kan användas för att lindra smärta och obehag som orsakas av hälsporre. Dessa inkluderar skoinlägg som kan anpassas efter foten för att ge rätt stöd och avlastning, liksom olika typer av ortoser och stödstrumpor som kan användas för att förbättra blodcirkulationen och lindra trycket på foten. Det kan också vara lämpligt att använda värme- eller kylbehandling för att lindra smärtan, liksom att ta antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen. Om det inte finns någon lindring med dessa metoder kan det vara lämpligt att genomgå en kirurgisk operation för att ta bort hälsporren. Det är viktigt att rådgöra med en läkare för att få den bästa behandlingen för din specifika situation.

Vanlig frågor om hälsporre

Kan hälsporre förebyggas?2022-12-07T10:51:30+02:00

Att använda rätt skor med bra stöd och dämpning kan hjälpa till att förebygga utvecklingen av hälsporre. Att genomföra regelbundna övningar och sträckningar för fötterna kan också bidra till att förebygga tillståndet. Det är också viktigt att undvika att bära skor som är för smala eller har höga klackar.

Kan hälsporre orsaka andra problem?2022-12-07T10:50:47+02:00

Ja, hälsporre kan orsaka andra problem med foten, inklusive smärta vid gång eller stående, svårigheter att bära vikt på foten, och förslitning på andra leder i foten.

Hur behandlas hälsporre?2022-12-07T10:50:28+02:00

Behandlingen av hälsporre kan inkludera användning av medicinska insoles, användning av skor med stöd och dämpning, och ibland kirurgi.

Vad orsakar hälsporre?2022-12-07T10:50:11+02:00

Hälsporre orsakas oftast av förslitning på senor och ligament i foten, vilket kan vara följden av överbelastning eller felaktigt belastning. Det kan också orsakas av dåligt passande skor eller en ärftlig benstruktur.

Vad är hälsporre?2022-12-07T10:49:52+02:00

Hälsporre är en vanlig fotåkomma som orsakar en knöl eller utväxt på hälen. Detta kan orsaka smärta och obehag vid belastning på foten.

Publicerad: 2022-12-06Kategorier: Sjukdomar & skador

Ortopediska skor vi rekommenderar

Vattentät ortopedisk sko

Scholl Arborg är en vattentät och mycket stabil walkingsko baserad på Scholls unika Biomechanicsteknologi. Den passar bådei natur och i stadsmiljö. Skorna en unik fotbädd utvecklad för att motverka överdriven pronation genom att räta upp foten till en naturligt rakare ställning.

Vit fotriktig sko

Scholl Sprinter Score är en smidig och stabil fritidssko som bygger på Scholls erkända Biomechanics-teknologi. Sulan ger ett mycket bra stöd åt hålfoten samtidigt som den rätar upp foten och förhindrar pronation.

Fotriktig sandal

Andrea är en påkostad dam/herrsandal från svenska Axelda i klassisk, stilren design med ovandel och fotbädd i läder. Sandalen har en skön komfort med en lätt uppbyggd och skålad design för extra stabilitet. I fotbäddens kärna finns ett lager latex som ger optimal stötdämpning för ett behagligare steg. Fotbädden är skinnklädd vilket ger en lyxig känsla för din fot och en bättre hållbarhet.

Senaste artiklarna

  • Skor med dubbar

Skor med dubbar – Ortopedisk stöd för fötterna

2023-08-23|Tips & guider|

Fotproblem är vanliga och kan orsaka mycket obehag och smärta. Därför är valet av rätt sko avgörande för att förbättra fotens hälsa. Skor med dubbar har länge varit kända för sitt grepp på isiga och hala ytor, men visste du att de också kan fungera som en ortopedisk lösning?

  • 5-fordelar-med-att-anvanda-ortopediska skor

5 fördelar med att använda ortopediska skor

2023-05-28|Tips & guider|

I detta blogginlägg kommer vi att utforska 5 fördelar med ortopediska skor och hur de kan förbättra din livskvalitet. Att ha rätt skor är avgörande för vår fotkomfort och övergripande hälsa. För de som [...]

  • Tips-for-en-nyborjare-som-vill-borja-springa

Tips för en nybörjare som vill börja springa

2023-04-30|Tips & guider|

Att börja springa som nybörjare kan kännas överväldigande och utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att förbättra din hälsa och kondition. För att hjälpa dig komma igång på rätt sätt har vi samlat [...]