Ortopediska skor är utformade för att ge stöd och bekvämlighet till fötterna, och kan vara ett bra val för människor med fotrelaterade problem som till exempel plantar fasciitis eller hallux valgus. Men med så många olika alternativ att välja mellan kan det vara svårt att veta vilka skor som är bäst för just dig. I den här artikeln kommer vi att ge dig tips och råd på hur du kan välja de bästa ortopediska skorna för dina behov.

Identifiera dina specifika fotbehov

Att identifiera dina specifika fotbehov är den första och viktigaste steget i processen att välja de bästa ortopediska skorna. Det finns många olika sorters fotrelaterade problem, och det är viktigt att välja skor som är anpassade för just dina behov. Här är några punkter du bör tänka på när du identifierar dina fotbehov:

  • Har du någon specifik fotrelaterad skada eller sjukdom? Läs mer om vanligt förekomna skador relaterade till fötterna här.
  • Har du speciella stödbehov på grund av till exempel överpronation (inåtvridning) eller plattfötter?
  • Har du speciella behov för bekvämlighet, till exempel på grund av diabetes eller neuropati?

Genom att förstå dina specifika fotbehov kan du välja skor som ger det stöd och den komfort som du behöver.

Hur man väljer de bästa ortopediska skorna

Överväg vilken aktivitet du kommer att utföra

När du väljer ortopediska skor är det viktigt att överväga vilken typ av aktivitet du kommer att använda skorna för. Skor som är utformade för att ge stöd vid promenader och lättare aktiviteter kanske inte nödvändigtvis håller måttet vid mer intensiv träning och idrott. Här är några saker du bör tänka på när du överväger vilken aktivitet du kommer att använda skorna för:

  • Ska skorna användas för lättare aktiviteter som promenader och vardagliga sysslor?
  • Ska skorna användas för mer intensiv träning och idrott, som löpning eller fotboll?
  • Ska skorna användas för specifika aktiviteter som golf eller dans?

Genom att överväga vilken aktivitet du kommer att använda skorna för kan du välja skor som är anpassade för just den typen av aktivitet och ger det stöd och den komfort som du behöver.

Glöm inte stil och passform

Det är lätt att fokusera på stöd och bekvämlighet när du väljer ortopediska skor, men det är viktigt att tänka på att du kommer att bära skorna mycket. Så det är viktigt att välja ett par som du gillar att ha på dig och som passar bra. Se till att skorna passar bra och välj ett par som du gillar hur de ser ut. Det finns ortopediska skor i många olika stilar, så det är viktigt att välja ett par som passar din personliga stil och de aktiviteter du kommer att använda skorna för. Genom att tänka på stil och passform kan du välja ortopediska skor som du trivs att bära och som ger det stöd och den komfort du behöver.

Överväg specialtillverkade ortopediska skor som ett alternativ

Om du har speciella fotbehov eller har haft svårt att hitta ortopediska skor som passar bra kan det vara värt att överväga att få specialtillverkade ortopediska skor. Dessa skor är tillverkade specifikt för dina fötter och kan ge mer stöd och komfort än vanliga ortopediska skor. Priset på specialtillverkade skor kan vara högre än vanliga ortopediska skor, men det kan vara värt det om du har speciella fotbehov eller har haft svårt att hitta skor som passar bra.

Slutsats: Så väljer du de bästa ortopediska skorna

Nu vet du allt du behöver veta för att välja de bästa ortopediska skorna! Oavsett om du har problem med fötterna eller bara vill ha extra stöd, finns det en sko som passar just dig. Välj med omtanke och glöm inte att alltid prova skorna innan du köper dem för att se till att de sitter bekvämt och ger det stöd du behöver.

Publicerad: 2023-01-09Kategorier: Tips & guider

Ortopediska skor vi rekommenderar

Vattentät ortopedisk sko

Scholl Arborg är en vattentät och mycket stabil walkingsko baserad på Scholls unika Biomechanicsteknologi. Den passar bådei natur och i stadsmiljö. Skorna en unik fotbädd utvecklad för att motverka överdriven pronation genom att räta upp foten till en naturligt rakare ställning.

Vit fotriktig sko

Scholl Sprinter Score är en smidig och stabil fritidssko som bygger på Scholls erkända Biomechanics-teknologi. Sulan ger ett mycket bra stöd åt hålfoten samtidigt som den rätar upp foten och förhindrar pronation.

Fotriktig sandal

Andrea är en påkostad dam/herrsandal från svenska Axelda i klassisk, stilren design med ovandel och fotbädd i läder. Sandalen har en skön komfort med en lätt uppbyggd och skålad design för extra stabilitet. I fotbäddens kärna finns ett lager latex som ger optimal stötdämpning för ett behagligare steg. Fotbädden är skinnklädd vilket ger en lyxig känsla för din fot och en bättre hållbarhet.

Senaste artiklarna

  • Skor med dubbar

Skor med dubbar – Ortopedisk stöd för fötterna

2023-08-23|Tips & guider|

Fotproblem är vanliga och kan orsaka mycket obehag och smärta. Därför är valet av rätt sko avgörande för att förbättra fotens hälsa. Skor med dubbar har länge varit kända för sitt grepp på isiga och hala ytor, men visste du att de också kan fungera som en ortopedisk lösning?

  • 5-fordelar-med-att-anvanda-ortopediska skor

5 fördelar med att använda ortopediska skor

2023-05-28|Tips & guider|

I detta blogginlägg kommer vi att utforska 5 fördelar med ortopediska skor och hur de kan förbättra din livskvalitet. Att ha rätt skor är avgörande för vår fotkomfort och övergripande hälsa. För de som [...]

  • Tips-for-en-nyborjare-som-vill-borja-springa

Tips för en nybörjare som vill börja springa

2023-04-30|Tips & guider|

Att börja springa som nybörjare kan kännas överväldigande och utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att förbättra din hälsa och kondition. För att hjälpa dig komma igång på rätt sätt har vi samlat [...]