Överpronation och underpronation är vanliga problem som kan leda till smärta och skador under löpning. Men vad kan du göra för att lindra symptomen och förebygga skador? En populär lösning är att använda ortopediska skor som är speciellt designade för att korrigera din löpstil och ge dig bättre stöd. Men fungerar verkligen dessa skor, och vilka fördelar och nackdelar finns det? Låt oss ta en närmare titt.

Kan ortopediska skor hjälpa vid överpronation och underpronation?

Vad är överpronation och underpronation?

För att förstå hur ortopediska skor fungerar, måste du först förstå vad överpronation och underpronation är. Överpronation innebär att foten rullar inåt för mycket när du springer, vilket kan orsaka belastning på knäna och andra leder. Underpronation å andra sidan innebär att foten rullar utåt när du springer, vilket kan orsaka belastning på foten och hälen.

Vad är ortopediska skor?

Ortopediska skor är skor som är speciellt designade för personer med fotproblem eller specifika medicinska tillstånd. De kan hjälpa till att korrigera din löpstil och ge dig bättre stöd och stabilitet. De kan också ha olika funktioner, såsom extra dämpning eller stöd för bågen i foten.

Fördelar med ortopediska skor vid överpronation och underpronation

Fördelarna med ortopediska skor vid överpronation och underpronation är många. Genom att korrigera din löpstil kan de minska belastningen på dina knän, leder och muskler, vilket kan minska risken för skador. De kan också hjälpa dig att förbättra din prestation genom att ge dig bättre stöd och stabilitet.

Nackdelar med ortopediska skor vid överpronation och underpronation

Trots de många fördelarna finns det också nackdelar med att använda ortopediska skor. För det första kan de vara dyra, vilket kan vara ett hinder för många löpare. För det andra kan de vara obekväma eller tunga att bära, vilket kan påverka din prestation negativt. Slutligen kan de också begränsa din rörelsefrihet och flexibilitet, vilket kan göra det svårare att springa naturligt.

Ska jag använda ortopediska skor vid överpronation eller underpronation?

Det är upp till dig att avgöra om ortopediska skor är rätt val för dig. Om du upplever smärta eller skador vid löpning kan det vara värt att prova dem för att se om de kan lindra symptomen och förbättra din prestation.

Vilka andra behandlingar finns det för överpronation och underpronation?

Utöver ortopediska skor finns det också andra behandlingar som kan hjälpa dig att korrigera din löpstil och minska risken för skador. En vanlig behandling är fysioterapi, där du arbetar med en specialiserad tränare för att förbättra din muskelstyrka och flexibilitet. Detta kan bidra till att minska belastningen på dina leder och muskler och förbättra din löpstil.

Andra alternativ kan vara att använda skoinlägg eller ortopediska sulor, som också kan hjälpa till att korrigera din löpstil och ge dig bättre stöd och stabilitet. Stretching och styrketräning kan också hjälpa till att minska risken för skador och förbättra din löpteknik.

Sammanfattning överpronation och underpronation

Överpronation och underpronation kan vara orsaker till smärta och skador vid löpning. Ortopediska skor kan vara en effektiv lösning för att korrigera din löpstil och ge dig bättre stöd och stabilitet. Men det finns också andra behandlingar som kan hjälpa till att minska risken för skador och förbättra din löpteknik. Det är viktigt att konsultera en läkare eller specialist om du upplever smärta eller skador vid löpning för att hitta den bästa behandlingen för dig.

Publicerad: 2023-05-13Kategorier: Sjukdomar & skador, Tips & guider

Ortopediska skor vi rekommenderar

Vattentät ortopedisk sko

Scholl Arborg är en vattentät och mycket stabil walkingsko baserad på Scholls unika Biomechanicsteknologi. Den passar bådei natur och i stadsmiljö. Skorna en unik fotbädd utvecklad för att motverka överdriven pronation genom att räta upp foten till en naturligt rakare ställning.

Vit fotriktig sko

Scholl Sprinter Score är en smidig och stabil fritidssko som bygger på Scholls erkända Biomechanics-teknologi. Sulan ger ett mycket bra stöd åt hålfoten samtidigt som den rätar upp foten och förhindrar pronation.

Fotriktig sandal

Andrea är en påkostad dam/herrsandal från svenska Axelda i klassisk, stilren design med ovandel och fotbädd i läder. Sandalen har en skön komfort med en lätt uppbyggd och skålad design för extra stabilitet. I fotbäddens kärna finns ett lager latex som ger optimal stötdämpning för ett behagligare steg. Fotbädden är skinnklädd vilket ger en lyxig känsla för din fot och en bättre hållbarhet.

Senaste artiklarna

  • Skor med dubbar

Skor med dubbar – Ortopedisk stöd för fötterna

2023-08-23|Tips & guider|

Fotproblem är vanliga och kan orsaka mycket obehag och smärta. Därför är valet av rätt sko avgörande för att förbättra fotens hälsa. Skor med dubbar har länge varit kända för sitt grepp på isiga och hala ytor, men visste du att de också kan fungera som en ortopedisk lösning?

  • 5-fordelar-med-att-anvanda-ortopediska skor

5 fördelar med att använda ortopediska skor

2023-05-28|Tips & guider|

I detta blogginlägg kommer vi att utforska 5 fördelar med ortopediska skor och hur de kan förbättra din livskvalitet. Att ha rätt skor är avgörande för vår fotkomfort och övergripande hälsa. För de som [...]

  • Tips-for-en-nyborjare-som-vill-borja-springa

Tips för en nybörjare som vill börja springa

2023-04-30|Tips & guider|

Att börja springa som nybörjare kan kännas överväldigande och utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att förbättra din hälsa och kondition. För att hjälpa dig komma igång på rätt sätt har vi samlat [...]