Mortons neurom

Hem / Sjukdomar & skador / Mortons neurom

Mortons neurom är en vanligt förekommande fotrelaterad sjukdom som orsakas av en förträngning av en nerv i foten. Detta kan leda till smärta, domningar och känselbortfall i foten. Sjukdomen är vanligast hos vuxna i åldern 40-60 år och drabbar oftare kvinnor än män. Mortons neurom kan orsakas av en rad olika faktorer, inklusive överbelastning av foten, skor med hög klack eller trånga skor, och ärftliga faktorer. Det är viktigt att söka behandling för Mortons neurom för att lindra smärta och förebygga ytterligare skador.

Symptom av mortons neurom

Mortons neurom kan ge olika symtom beroende på hur allvarligt tillståndet är. Vanliga symtom inkluderar:

 • Smärta i foten, som kan vara mer intensiv när man går eller står på tå. Smärtan kan stråla ut i tårna eller upp längs benet.
 • Känselbortfall eller domningar i foten, särskilt i mellan- eller långtårna.
 • En känsla av en klump eller knöl i foten, särskilt mellan tårna.
 • En känsla av obehag eller svullnad i foten.

Om man upplever någon av dessa symtom bör man söka vård hos en läkare för att få en diagnos och råd om behandling. Med rätt behandling kan man lindra symtomen och förebygga ytterligare skador.

Mortons neurom

Övningar för mortons neurom

Om man har Mortons neurom kan det vara viktigt att göra vissa övningar för att lindra symtomen och förebygga ytterligare skador. Här är några exempel på övningar som kan vara bra att göra:

 • Tåstretch. Sitt med fötterna i golvet och lägg en tennisskruv på golvet framför dig. Placera sedan tårna på skruven och tryck neråt för att sträcka ut tårna. Håll positionen i några sekunder innan du släpper och vilar. Gör detta för varje tå för att sträcka ut alla tårna.
 • Fotrotation. Sitt med fötterna i golvet och rör fötterna i en rotationsrörelse, som om du skulle rita en cirkel med tårna. Gör detta för båda fötterna för att förbättra rörligheten och styrkan i fotlederna.
 • Trampövningar. Ställ dig på en trampdyna och trampa upp och ner med fötterna för att stärka fotmusklerna. Gör detta i några minuter varje dag för att förbättra styrkan i fötterna.

Dessa övningar kan hjälpa till att lindra symtomen på Mortons neurom och förebygga ytterligare skador. Det är dock viktigt att rådfråga en läkare innan man börjar med övningarna för att säkerställa att de är lämpliga för just ditt tillstånd.

Hjälpmedel för mortons neurom

Om man har Mortons neurom kan det vara bra att använda vissa hjälpmedel för att lindra symtomen och förebygga ytterligare skador. Här är några exempel på hjälpmedel som kan vara bra att använda:

 • Ortopediska skor. Dessa kan hjälpa till att ge bättre stöd och dämpning för foten, vilket kan lindra smärta och obehag orsakat av Mortons neurom. Det finns olika typer av ortopediska insoles att välja mellan, så det är viktigt att rådfråga en läkare eller fotterapeut för att hitta den typ som passar bäst för just ditt behov.
 • Fotbandage. Ett fotbandage kan hjälpa till att ge stöd och stabilitet till foten, vilket kan lindra smärta och obehag orsakat av Mortons neurom. Det finns olika typer av fotbandage att välja mellan, så det är viktigt att rådfråga en läkare eller fotterapeut för att hitta det som passar bäst för just ditt behov.
 • Tåstöd. Ett tåstöd är en liten häl med en platt form som kan placera mellan tårna för att ge stöd och lindra trycket på nerven som orsakar Mortons neurom. Tåstödet kan hjälpa till att lindra smärta och obehag orsakat av sjukdomen.

Behandling av mortons neurom

Behandlingen av Mortons neurom beror på hur allvarligt tillståndet är och kan innefatta olika metoder. Här är några exempel på behandlingar som kan vara lämpliga för Mortons neurom:

 • Smärtstillande medicin. Om man har mycket smärta kan det vara lämpligt att ta smärtstillande medicin för att lindra smärtan. Det finns olika typer av smärtstillande medicin att välja mellan, så det är viktigt att rådfråga en läkare för att hitta den typ som passar bäst för just ditt behov.
 • Fysioterapi. Genom att göra vissa övningar kan man stärka foten och förbättra rörligheten, vilket kan lindra smärta och obehag orsakat av Mortons neurom. Det är viktigt att göra övningarna under övervakning av en fysioterapeut för att säkerställa att de görs på rätt sätt.
 • Kirurgi. I vissa fall kan det vara nödvändigt med kirurgi för att lindra trycket på nerven som orsakar Mortons neurom. Detta kan vara aktuellt om man har mycket smärta eller om andra behandlingar inte har hjälpt. Kirurgi kan innebära att man förlänger nerven eller att man förkortar en muskel som orsakar trycket på nerven.

Dessa behandlingar kan vara bra för Mortons neurom, men det är viktigt att rådfråga en läkare för att säkerställa att man får den behandling som passar bäst för just ditt behov.

Vanlig frågor om mortons neurom

Vem är i riskzonen för att drabbas av Mortons neurom?2022-12-07T10:54:23+02:00

Mortons neurom är vanligare hos kvinnor än hos män, och kan drabba personer i alla åldrar. Risken ökar också med ålder, och personer med diabetes eller andra sjukdomar som påverkar nervsystemet är också i ökad risk. Bärare av högklackade skor löper också en större risk att drabbas av Mortons neurom.

Kan Mortons neurom förebyggas?2022-12-07T10:53:56+02:00

Mortons neurom kan i viss mån förebyggas genom att undvika skor som är för tighta eller höga, och genom att övervaka och behandla eventuella sjukdomar som kan leda till nervförträngning i foten. Regelbunden fotvård och sjukgymnastik kan också hjälpa till att förebygga Mortons neurom.

Hur behandlas Mortons neurom?2022-12-07T10:53:29+02:00

Behandlingen av Mortons neurom kan innefatta sjukgymnastik, användning av lättare skor och fotbäddar, och ibland smärtstillande medicin. I svårare fall kan kirurgi vara nödvändig för att förbättra nervförträngningen.

Hur uppstår Mortons neurom?2022-12-07T10:52:58+02:00

Mortons neurom uppstår oftast som en följd av skador eller överanvändning av foten, till exempel genom att bära för tighta eller höga skor. Det kan också uppstå som en komplikation till diabetes eller andra sjukdomar som påverkar nervsystemet.

Vad är Mortons neurom?2022-12-07T10:52:30+02:00

Mortons neurom är en förträngning eller inflammation av en nerv i foten, vanligtvis mellan tredje och fjärde tån. Detta kan orsaka smärta, domningar och känselbortfall i foten.

Publicerad: 2022-12-06Kategorier: Sjukdomar & skador

Ortopediska skor vi rekommenderar

Vattentät ortopedisk sko

Scholl Arborg är en vattentät och mycket stabil walkingsko baserad på Scholls unika Biomechanicsteknologi. Den passar bådei natur och i stadsmiljö. Skorna en unik fotbädd utvecklad för att motverka överdriven pronation genom att räta upp foten till en naturligt rakare ställning.

Vit fotriktig sko

Scholl Sprinter Score är en smidig och stabil fritidssko som bygger på Scholls erkända Biomechanics-teknologi. Sulan ger ett mycket bra stöd åt hålfoten samtidigt som den rätar upp foten och förhindrar pronation.

Fotriktig sandal

Andrea är en påkostad dam/herrsandal från svenska Axelda i klassisk, stilren design med ovandel och fotbädd i läder. Sandalen har en skön komfort med en lätt uppbyggd och skålad design för extra stabilitet. I fotbäddens kärna finns ett lager latex som ger optimal stötdämpning för ett behagligare steg. Fotbädden är skinnklädd vilket ger en lyxig känsla för din fot och en bättre hållbarhet.

Senaste artiklarna

 • Skor med dubbar

Skor med dubbar – Ortopedisk stöd för fötterna

2023-08-23|Tips & guider|

Fotproblem är vanliga och kan orsaka mycket obehag och smärta. Därför är valet av rätt sko avgörande för att förbättra fotens hälsa. Skor med dubbar har länge varit kända för sitt grepp på isiga och hala ytor, men visste du att de också kan fungera som en ortopedisk lösning?

 • 5-fordelar-med-att-anvanda-ortopediska skor

5 fördelar med att använda ortopediska skor

2023-05-28|Tips & guider|

I detta blogginlägg kommer vi att utforska 5 fördelar med ortopediska skor och hur de kan förbättra din livskvalitet. Att ha rätt skor är avgörande för vår fotkomfort och övergripande hälsa. För de som [...]

 • Tips-for-en-nyborjare-som-vill-borja-springa

Tips för en nybörjare som vill börja springa

2023-04-30|Tips & guider|

Att börja springa som nybörjare kan kännas överväldigande och utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att förbättra din hälsa och kondition. För att hjälpa dig komma igång på rätt sätt har vi samlat [...]