Att börja springa är ett utmärkt sätt att förbättra sin hälsa och kondition. Men det är viktigt att tänka på att löpning också kan orsaka skador, speciellt om man inte har rätt utrustning. Ett av de mest avgörande valet när det kommer till löpning är valet av skor. Att välja fel typ av löparskor kan leda till allt från små blåsor till allvarliga knä- och höftskador. I detta blogginlägg kommer vi att diskutera varför det är så viktigt att välja rätt ortopediska skor när man börjar springa, och vad man ska tänka på när man väljer skor för att undvika skador.

Undvik skador vid löpning med ortopediska skor

Varför är rätt skor viktiga när du börjar springa?

Att välja rätt ortopediska skor är avgörande när det kommer till löpning, eftersom dina fötter är de som bär hela din kroppsvikt och absorberar stötar från marken vid varje steg. Felaktiga löparskor kan orsaka skador på fötterna, knäna, höfterna och ryggen, vilket kan leda till smärta, begränsningar i din träning och i värsta fall även skador som kräver medicinsk behandling.

En av de vanligaste skadorna för löpare är löparknä, som orsakas av överbelastning och felaktigt stöd för knäleden. Andra vanliga skador inkluderar hälsporre, blåsor, hälseneinflammation och stressfrakturer. Men med rätt skor kan du minska risken för skador och göra din löpning mer bekväm och effektiv.

Det finns många faktorer att tänka på när du väljer rätt löparskor, inklusive din fotform, dina pronations-behov, vilken typ av terräng du tänker springa på och hur ofta du kommer att använda skorna.

Hur kan fel skor leda till skador vid löpning?

Felaktiga löparskor kan orsaka skador på flera olika sätt. För det första kan fel typ av skor orsaka överbelastning på vissa delar av foten eller benen, vilket kan leda till smärta och skador över tid. Till exempel kan skor som saknar tillräckligt med stötdämpning leda till överbelastning av knäna och höfterna, vilket kan leda till löparknä eller andra skador.

För det andra kan felaktiga skor orsaka dålig kroppshållning under löpning, vilket kan belasta ryggen och orsaka smärta i ländryggen eller andra delar av ryggraden. Skor med fel typ av stöd kan också orsaka en onaturlig rörelse i foten eller benen, vilket kan leda till överbelastning eller skador på leder, senor eller muskler. Slutligen kan fel storlek på skorna leda till skador.

Skor som är för små kan orsaka blåsor, medan skor som är för stora kan orsaka att foten glider fram och tillbaka, vilket kan orsaka skavsår eller liknande problem. Genom att välja rätt skor för dina behov och att ta hand om dina skor genom att byta ut dem i tid, kan du minska risken för skador och göra din löpning bekvämare och mer effektiv.

Vad ska man tänka på när man väljer rätt löparskor?

När du väljer löparskor är det viktigt att tänka på flera faktorer för att hitta skor som passar dina specifika behov. Här är några saker du bör tänka på när du väljer rätt löparskor:

 • Fotform: Alla har olika fotformer, och det är viktigt att hitta skor som passar din fotform. Om du har platta fötter kan du behöva extra stöd, medan personer med höga fotvalv kan behöva mer dämpning.
 • Pronations-behov: Pronation är den naturliga rörelsen i foten när den landar på marken. Det är viktigt att välja skor som stöder din pronations-typ. Om du har överpronation, vilket innebär att foten rullar inåt för mycket, behöver du skor med stabilitetsstöd. Om du har subpination, vilket innebär att foten rullar utåt för mycket, behöver du skor med mer dämpning.
 • Typ av terräng: Om du planerar att springa på ojämn terräng eller i skogen behöver du skor med mer grepp och stabilitet. Om du planerar att springa på asfalt eller andra plana ytor behöver du skor med mer stötdämpning.
 • Skornas livslängd: Löparskor slits ut med tiden och förlorar sin stötdämpning och stabilitet. Det är viktigt att byta ut dina skor regelbundet för att undvika skador och maximera deras effektivitet.

Sammanfattningsvis är valet av rätt löparskor avgörande för att undvika skador och göra din löpning bekvämare och mer effektiv. Genom att tänka på din fotform, pronationsbehov, terräng och att byta ut skorna regelbundet kan du hitta de rätta skorna för dina behov.

Hur kan man ta hand om sina löparskor för att undvika skador?

Att välja rätt löparskor är en viktig faktor för att undvika skador, men det är också viktigt att ta hand om dina skor för att förlänga deras livslängd och prestanda. Här är några tips på hur du kan ta hand om dina löparskor:

 • Rengör dina skor regelbundet: Efter varje löprunda bör du rengöra dina skor för att undvika smuts och lera som kan skada skornas material. Använd en borste eller en trasa för att ta bort smutsen, och torka sedan av skorna med en fuktig trasa.
 • Låt dina skor torka ordentligt: När du har rengjort dina skor, låt dem torka helt innan du använder dem igen. Undvik att placera skorna i direkt solljus eller på en varm plats, eftersom detta kan skada materialet.
 • Byt ut dina skor regelbundet: Som nämnts tidigare, slits löparskor ut med tiden och förlorar sin dämpning och stabilitet. Det är viktigt att byta ut dina skor regelbundet för att undvika skador och maximera deras effektivitet. En allmän tumregel är att byta ut dina skor efter cirka 500 till 800 kilometer.
 • Använd dina löparskor endast för löpning: För att undvika onödig slitage och skador bör du använda dina löparskor endast för löpning och inte som vardagsskor.
 • Förvara dina skor på rätt sätt: Förvara dina skor på en torr och sval plats när du inte använder dem. Det är också en bra idé att fylla skorna med tidningspapper eller en skokrage för att behålla formen på skorna.

Genom att ta hand om dina löparskor på rätt sätt kan du förlänga deras livslängd och prestanda samtidigt som du minskar risken för skador.

Andra faktorer som kan påverka risken för skador

Att ha rätt löparskor är en viktig faktor för att undvika skador, men det finns också andra faktorer som kan påverka din risk för skador när du springer.

Här är några faktorer att tänka på:

 • Träning: Att öka intensiteten eller volymen av din träning för snabbt kan öka risken för skador. Det är viktigt att gradvis öka din träning och att ge din kropp tid att anpassa sig.
 • Underlag: Olika underlag kan ha olika effekter på kroppen och risken för skador. Hårt underlag som asfalt kan orsaka mer belastning på kroppen, medan mjukare underlag som grus eller löv kan vara mer skonsamma.
 • Styrketräning: Att ha en stark kropp kan hjälpa till att förebygga skador genom att öka stabiliteten och stödet i kroppen. Att lägga till styrketräning i din träningsrutin kan hjälpa till att minska risken för skador.
 • Stretching: Att ha en flexibel kropp kan också minska risken för skador. Att ta tid för att stretcha efter träning kan hjälpa till att öka flexibiliteten och minska risken för skador.
 • Fel löpteknik: Att ha en felaktig löpteknik kan öka risken för skador. Att arbeta med en tränare eller en erfaren löpare kan hjälpa dig att förbättra din teknik och minska risken för skador.

Genom att tänka på dessa faktorer och arbeta för att förbättra dem kan du minska risken för skador när du springer.

När ska man söka hjälp för skador

Även om du gör allt rätt när du väljer rätt löparskor och tar hand om dem på rätt sätt, kan du fortfarande drabbas av skador när du springer.

Här är några tecken på när det kan vara dags att söka hjälp för skador:

 • Smärta som inte försvinner: Om du upplever smärta som inte försvinner eller förvärras när du springer, kan det vara dags att söka hjälp. Att ignorera smärta kan leda till allvarliga skador och längre rehabiliteringstid.
 • Svullnad eller rodnad: Om du ser svullnad eller rodnad runt ett specifikt område på din fot eller underben kan detta vara ett tecken på en skada. Att söka hjälp tidigt kan bidra till snabbare återhämtning.
 • Svårigheter att utföra vardagliga aktiviteter: Om du har svårt att utföra vardagliga aktiviteter som att gå eller stå på grund av smärta eller svullnad, kan detta vara ett tecken på en allvarlig skada.
 • Känsla av instabilitet: Om du känner dig instabil eller upplever ovanliga rörelser i dina leder när du springer kan det vara ett tecken på en skada. Detta kan vara särskilt oroande om du tidigare har haft skador i det området.

Om du upplever något av dessa tecken eller andra ovanliga symtom, är det viktigt att söka hjälp från en kvalificerad sjukvårdspersonal så snart som möjligt. Ju tidigare du söker hjälp, desto snabbare kan du få rätt behandling och komma tillbaka till att springa igen.

Tips vid löpning

Vi har samlat några av våra bästa tips att tänka på innan eller när du börjar springa för att få en så skonsam och trevlig upplevelse som möjligt. Slutligen handlar löpning om att röra på kroppen och att må bra och vi tror att med ett par ordentliga ortopediska skor för dina fötter och behov att du kommer att komma långt.

Publicerad: 2023-04-26Kategorier: Tips & guider

Ortopediska skor vi rekommenderar

Vattentät ortopedisk sko

Scholl Arborg är en vattentät och mycket stabil walkingsko baserad på Scholls unika Biomechanicsteknologi. Den passar bådei natur och i stadsmiljö. Skorna en unik fotbädd utvecklad för att motverka överdriven pronation genom att räta upp foten till en naturligt rakare ställning.

Vit fotriktig sko

Scholl Sprinter Score är en smidig och stabil fritidssko som bygger på Scholls erkända Biomechanics-teknologi. Sulan ger ett mycket bra stöd åt hålfoten samtidigt som den rätar upp foten och förhindrar pronation.

Fotriktig sandal

Andrea är en påkostad dam/herrsandal från svenska Axelda i klassisk, stilren design med ovandel och fotbädd i läder. Sandalen har en skön komfort med en lätt uppbyggd och skålad design för extra stabilitet. I fotbäddens kärna finns ett lager latex som ger optimal stötdämpning för ett behagligare steg. Fotbädden är skinnklädd vilket ger en lyxig känsla för din fot och en bättre hållbarhet.

Senaste artiklarna

 • Skor med dubbar

Skor med dubbar – Ortopedisk stöd för fötterna

2023-08-23|Tips & guider|

Fotproblem är vanliga och kan orsaka mycket obehag och smärta. Därför är valet av rätt sko avgörande för att förbättra fotens hälsa. Skor med dubbar har länge varit kända för sitt grepp på isiga och hala ytor, men visste du att de också kan fungera som en ortopedisk lösning?

 • 5-fordelar-med-att-anvanda-ortopediska skor

5 fördelar med att använda ortopediska skor

2023-05-28|Tips & guider|

I detta blogginlägg kommer vi att utforska 5 fördelar med ortopediska skor och hur de kan förbättra din livskvalitet. Att ha rätt skor är avgörande för vår fotkomfort och övergripande hälsa. För de som [...]

 • Tips-for-en-nyborjare-som-vill-borja-springa

Tips för en nybörjare som vill börja springa

2023-04-30|Tips & guider|

Att börja springa som nybörjare kan kännas överväldigande och utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att förbättra din hälsa och kondition. För att hjälpa dig komma igång på rätt sätt har vi samlat [...]