Många människor undrar vad som skiljer ortopediska skor från vanliga skor. Är det bara en annan typ av sko eller finns det något som gör dem särskilda? Svaret är att det faktiskt finns en mängd skillnader mellan ortopediska skor och vanliga skor. Läs vidare för att få reda på vilka och när det kan vara viktigt att köpa sig ett par ortopediska skor.

Ett stöd för dina fötter

En av de viktigaste skillnaderna är att ortopediska skor är speciellt utformade för att ge extra stöd och skydd för fötterna. Detta kan vara särskilt viktigt för personer med fotproblem, såsom plattfothet, höga fotvalv eller pronation. Ortopediska skor kan hjälpa till att lindra smärta och förbättra stabiliteten och rörligheten i fötterna.

Varför är ortopediska skor viktiga för personer med fotproblem?

Det finns olika typer av stöd som finns tillgängliga i ortopediska skor. Det kan vara allt från extra dämpning för att minska belastningen på fötterna till skoinlägg som är speciellt utformade för att stödja fotvalvet eller förhindra överpronation.

Vilka typer av fotproblem kan kräva ortopediska skor?

Men vilka typer av fotproblem kan faktiskt kräva ortopediska skor? Här är några exempel:

  • Platta fötter: Platta fötter är när fotvalvet inte är lika högt som det ska vara. Detta kan leda till smärta och obehag när man går eller står under längre tid. Ortopediska skor med stödjande skoinlägg kan hjälpa till att stödja fotvalvet och minska smärtan.
  • Höga fotvalv: Höga fotvalv kan orsaka överbelastning på foten och leda till smärta i hälen, bollen på foten och på undersidan av foten. Ortopediska skor med extra dämpning kan hjälpa till att minska belastningen på foten och lindra smärtan.
  • Pronation: Pronation är när foten rullar inåt när man går eller springer. Detta kan orsaka smärta i foten, knäet och höften. Ortopediska skor med stödjande skoinlägg kan hjälpa till att korrigera pronationen och minska smärtan.

Förebygga skador i framtiden

Utöver dessa specifika fotproblem kan ortopediska skor också hjälpa till att förebygga skador och minska risken för problem som kan uppstå i framtiden. De kan också vara till hjälp för personer som tillbringar långa timmar på fötterna, som till exempel i yrken som kräver stående eller gående.

Publicerad: 2023-05-15Kategorier: Tips & guider

Ortopediska skor vi rekommenderar

Vattentät ortopedisk sko

Scholl Arborg är en vattentät och mycket stabil walkingsko baserad på Scholls unika Biomechanicsteknologi. Den passar bådei natur och i stadsmiljö. Skorna en unik fotbädd utvecklad för att motverka överdriven pronation genom att räta upp foten till en naturligt rakare ställning.

Vit fotriktig sko

Scholl Sprinter Score är en smidig och stabil fritidssko som bygger på Scholls erkända Biomechanics-teknologi. Sulan ger ett mycket bra stöd åt hålfoten samtidigt som den rätar upp foten och förhindrar pronation.

Fotriktig sandal

Andrea är en påkostad dam/herrsandal från svenska Axelda i klassisk, stilren design med ovandel och fotbädd i läder. Sandalen har en skön komfort med en lätt uppbyggd och skålad design för extra stabilitet. I fotbäddens kärna finns ett lager latex som ger optimal stötdämpning för ett behagligare steg. Fotbädden är skinnklädd vilket ger en lyxig känsla för din fot och en bättre hållbarhet.

Senaste artiklarna

  • Skor med dubbar

Skor med dubbar – Ortopedisk stöd för fötterna

2023-08-23|Tips & guider|

Fotproblem är vanliga och kan orsaka mycket obehag och smärta. Därför är valet av rätt sko avgörande för att förbättra fotens hälsa. Skor med dubbar har länge varit kända för sitt grepp på isiga och hala ytor, men visste du att de också kan fungera som en ortopedisk lösning?

  • 5-fordelar-med-att-anvanda-ortopediska skor

5 fördelar med att använda ortopediska skor

2023-05-28|Tips & guider|

I detta blogginlägg kommer vi att utforska 5 fördelar med ortopediska skor och hur de kan förbättra din livskvalitet. Att ha rätt skor är avgörande för vår fotkomfort och övergripande hälsa. För de som [...]

  • Tips-for-en-nyborjare-som-vill-borja-springa

Tips för en nybörjare som vill börja springa

2023-04-30|Tips & guider|

Att börja springa som nybörjare kan kännas överväldigande och utmanande, men det är också en fantastisk möjlighet att förbättra din hälsa och kondition. För att hjälpa dig komma igång på rätt sätt har vi samlat [...]